yandex
Kadınca

Anne Karnında Strese Maruz Kalan Bebekler!

Anne Karnındaki Bebeğin Yaşayabileceği Olumsuzluklar

Anne Karnında Strese Maruz Kalan Bebekler! Stres anne karnındaki bebeği direkt etkiliyor. Gebelikte yaşanmakta olan stres ile ilgili olarak, kaynakları farklı olması söz konusudur. Deprem, sel, fırtına gibi doğal felaketler veya savaş, terörizm gibi önlenmesi mümkün olamayan sebeplerden ötürü; aile içi şiddet, evde ya da işyerindeki olumsuz insan ilişkilerinden de kaynaklanabilmesi söz konusu olmaktadır.

Hamilelikte Stres

Sebebi ne olursa olsun, stres vücut dengesi ile ilgili olarak bir tehdit olarak görülmektedir ve beden orijinal koşula geri dönmek üzere, çeşitli yapısal, işlevsel ve davranışsal cevaplar oluşturması ile bilinir. Bu da gelişmekte olan söz konusu bebeğin zihinsel ve fiziksel sağlığı konusunda olumsuz etkilere neden olmaktadır. Beyin gelişimini olumsuz etkilemenin yanında ise; erken doğum, bebeğin büyüme hızında yavaşlama, düşük doğum ağrılığı ve bebeğin baş çevresinde geri kalma gibi durumlar oluşturabilmesi ile bilinmektedir.

Stres Anne ve Bebeği 2 Şekilde Etkiliyor

Stres anne ve bebeği etkiliyor

Anne karnında strese maruz kalmakta olan bebekler ile ilgili olarak, üzerinde yapılan çalışmalar dahilinde, ilerleyen dönemler konusunda duygusal problemlerin ve davranış bozukluklarının görülme sıklığının yüksek olduğu söz konusudur. Prenatal dönemde yaşanmakta olan stres anne ve bebek sağlığını iki farklı yönden etkilemesi açısından oldukça önemlidir. Bunlardan birincisi stres hormonları salgısının artması ile birlikte, vücut doğrudan etkilenmektedir. İkincisi ise stres belirtileri yaşamakta olan anne ile ilgili olarak madde kullanımı, gebelik kontrollerine gitmeme gibi bilinçsiz davranışlar neticesinde anne ve bebek sağlığı dolaylı olarak etkilenmesi söz konusu olmaktadır.

Anne Karnındaki Bebeğin Yaşayabileceği Olumsuzluklar

Anne Karnındaki Bebeğin Yaşayabileceği Olumsuzluklar

1. Entelektüel aktivite ve problem çözme yeteneğinde azalma söz konusu olabilir.
2. Geciken dil edinimi olası bir durumdur.
3. Düşük IQ skorları söz konusudur.
4. Anksiyete bozukluğu görülebilir.
5. Hiperaktivite söz konusudur.
6. Depresyon olasıdır.
7. Otizm görülebilir.
8. Şizofreniye yatkınlık olabilmektedir.

Hamileliğin Erken Dönemlerindeki Stres Bebek İçin Daha Tehlikeli

Hamileliğin erken dönemleri stres
Hamileliğin erken dönemleri stres

Stres ile ilgili olarak, gebeliğin 12 – 22. haftaları arasında yaşanması durumunda etkilenme daha fazla olabilmektedir.

Annede artan stres hormonları ile ilgili, plasentadan geçen kan akımını azaltması ile oksijende de azalmaya neden olabilmesi mümkündür.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı