yandex
Yiyecekler

Mucizevi Bitki Isırgan Otunun Kullanım Alanları Nelerdir ?

Isırgan Otunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Mucizevi Bitki Isırgan Otunun Kullanım Alanları Nelerdir ? Isırgan otunun kökeni Kuzey Asya’ya dayanmakta olmasına rağmen, şu an dünyanın her bölgesinde yetişmektedir. Isırgan otu, doğadan gelen her güzellik gibi, şifası oldukça güçlü bir bitkidir. Tıp alanındaki malzemelerin içeriğine bakıldığı zaman bir çoğunun içeriğinde ısırgan otuna rastlamamız mümkündür.

Isırgan otunun bilimdeki karşılığının yakmak olmasının sebebi, eğer temas halinde bulunursanız cildi tahriş ederek, yanma hissi vermesidir. Temas ettiği bölgede kızarıklığa ve kaşıntıya sebep olmaktadır. Yanma hissinden, kaşıntıdan ve kızarıklıktan kurtulmak için yine doğanın gücünden yararlanabilirsiniz. Bunun için, o bölgeye bal veya yoğurt uygulamanız yeterli olacaktır. Bu sorunlarla karşılaşmamak için toplarken eldiven kullanmak doğru bir seçim olacaktır.

Isırgan otunu kaynatarak kullanıma hazırladığınız zaman, içinde bulunan güçlü yağlar kaybolacağından bu durumların hiçbirini yaşamazsınız.

Isırgan Otunun Besin Değerleri

100 gram Isırgan otunun besin değerleri;

Su: 87,66 g
Enerji: 41 kcal
Protein: 2.70 g
Toplam yağ: 0.12 g
Karbonhidrat: 7.50 g
Lif: 6.8 g
Toplam şekerler: 0.24 g
Kalsiyum: 4.80 mg
Demir: 1.63 mg
Magnezyum: 56 mg
Fosfor: 72 mg
Potasyum: 332 mg
Sodyum: 3 mg
Çinko: 0.32 mg
Tiamin: 0.02 mg
Riboflavin: 0.15 mg
Niasin: 0,40 mg
B-6 Vitamini: 0.2 mg
Folat, DFE: 13 mg
A Vitamini, RAE: 102 mg
A Vitamini, İÜ: 2013 İÜ
K Vitamini (filokinon): 497,6 mg

Isırgan Otunun Faydaları

Vücudu temizler

Isırgan Otunun Faydaları 
Isırgan Otunun Faydaları

Isırgan otu, idrar söktürücü özelliği sayesinde, vücutta bulunan bütün zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olurken, bağırsakların besin emilim sürecinin sağlıkla geçmesini de sağlar. Bunların yanı sıra lenf bezlerini de uyararak , böbreklerde bulunan gereksiz toksinleri de dışarıya atmaya yardımcı olur.

Böbrek taşı oluşumunu engeller

Isırgan otunun içeriğinde bulunan etkin maddeler, böbrek, mesane, safra kesesinde bulunmakta olan taşların

atılımını kolaylaştırdığı gibi, oluşumunu da engellemektedir. Bunların yanı sıra, süreci çok zor olan ve çok sık karşılaşılan idrar yolu enfeksiyonu riskini de en aza indirir.

Dolaşım sistemini düzenler

Isırgan otu, Demir ve C vitamini  bakımından oldukça değerlidir. Bu mükemmel ikili, kırmızı kan hücresi üretimini son derece olumlu yönde etkiler. Bunun sonucunda; yaraların iyileşme süresi en aza iner, gün içindeki yorgunluğu kırarak yüksek enerji sağlar. Ayrıca, kanın temizlenmesine yardımcı olur.

Kalp dostudur

Bir kaşık kurutulmuş ısırgan otunu, kaynayan suya atarak 10 dakika demlediğinizde, çayını elde etmiş olursunuz. Bu çay düzenli olarak tüketildiğinde, yüksek tansiyon düzenleyici ve stres hafifletici etkisi bulunmaktadır. Bütün bunlar da kap sağlığı için gerekli unsurlardır.

Solunum yolu enfeksiyonlarını iyileştirir

Isırgan otu, bahar alerjisi, astım, grip, nezle gibi solunum yolları sorunlarının tedavisinde oldukça etkilidir.

Kireçlenme ve eklem ağrılarını hafifletir

Isırgan otunu kaynattıktan sonra, suyunu süzüp soğutarak, el, diz, kalça ve omurgadaki ağrıyan bölgelere pamuk yardımı ile sürdüğünüzde, ağrılı bölgelerin hafiflediğine şahit olabilirsiniz.

Gut hastalığına iyi gelir

Gut, genellikle ayak başparmağının iltihaplanması ile eklem ağrısına sebep olan bir hastalıktır. Şiddetli ağrılarını dindirmek için ısırgan otunun çayından ve toniğinden yararlanılabilir.

Prostat sağlığını korur

Prostatın en başlıca şikayetlerinden olan ağrılı idrar yapma, idrara çıktıktan sonra damlama gibi sorunların tedavisinde oldukça etkilidir.

Isırgan Otunun Besin Değerleri
Isırgan Otunun Besin Değerleri

Cilt dostudur

Isırgan otunun sivilce oluşumunu engellediği ve enfeksiyon riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Isırgan otu, antioksidan özelliğinden dolayı hızlıca iyileşim sağlar, yara ve sivilce izlerinin görünümünde büyük azaltma sağlar. Yaş ilerledikçe engellenmesi zorlaşan kırışıklıkların ve yaş lekelerinin oluşumunu da yavaşlatır.

Saç diplerine zeytinyağı ile karıştırılıp sürüldüğünde, saç diplerinde oluşan yara ve egzamayı iyileştirici özelliği de bulunmaktadır.

Saç sağlığını korur

Çok sık karşılaşılan ve her mevsim geçişlerinde başımıza gelen saç dökülmesini önleyerek, kellik tedavisinde kullanılır. Bunun için en etkili yöntem, günde 2 kez çayını tüketmektir. Saçın son durulanma suyunda kullanırsanız, kafa derisini koruyarak, saç derisini kirden temizler ve ferahlık sağlar.

Kadın sağlığını destekler

Isırgan otu, adet öncesi dönemin rahat geçirilmesine büyük katkı sağlar. Regli sırasında da, kramp ve ağrıları en aza indirgeyerek şişkinlik oluşumunu engeller. Menopoz dönemi kadınları için de bir şifa kaynağıdır.

İç Kanamayı azaltmaya yardımcıdır

Isırgan otu, çay olarak tüketildiğinde tansiyona bağlı burun kanamasını kesmeye yardımcı olmasının yanı sıra bağırsak kanamalarını azalttığı bilinmektedir.

Isırgan Otu Çayı
Isırgan Otu Çayı

Ayrıca Isırgan Otu;

  • Vücuttaki kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyici özelliği vardır.
  • Emzirme döneminde süt yapıcı özelliği vardır.
  • Mide üşütmesine ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Bulantı ve ishal şikayetlerini en aza indirir.
  • Diş eti hastalıklarına bağlı kanamaları azaltıcı etkisi vardır.
  • Çift kanatlıların ısırıklarını tedavi edici özelliği vardır.
  • Kadın hastalıklarında tedavi edici özelliği vardır.
  • Mikropları, virüsleri etkisizleştirme gücüne sahiptir.
  • Bahar alerjisi, saman nezlesi, astım gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
  • Ödem atıcı özelliği vardır.
  • Kan şekerini düşürücü etkisi vardır.
  • Bağırsakları temizleyerek, şişkinlik ve gaz gibi sorunları azaltır.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Cinsel gücü arttırarak, sürecin sağlıklı geçmesini sağlar.

Isırgan Otu Nasıl Tüketilmelidir?

Isırgan Otu Çayı

Kurutulan ısırgan otu yaprakları, kaynayan suya atılarak 5 dk demlenmeye bırakılır. El yakmayacak ısıya geldiğinde tüketilir. Ekinezya, biberiye, reyhan, nane gibi bitkiler de katılarak aromalı tat elde edilebilir.

Isırgan Otu Kapsülü

Eczanelerden reçetesiz olarak temin edilebilir. Ancak mutlaka doktora danışarak kullanmak gerekmektedir.

Isırgan Otu Maskesi

Haşlatılmış ısırgan otunu blenderden geçirerek ,1 tatlı kaşığı nişasta ve 1 yemek kaşığı labne peynirle karıştırarak maske olarak kullanılabilir. Haftada 1 kez kullanarak, temas ettiği cilt bölgesinde oksijen alımını sağlar.

Isırgan Otu Yemeği

Isırgan Otu Yemeği
Isırgan Otu Yemeği

Yeşil yapraklılarda, olduğu gibi, soğanla kendi suyunda kavrularak ya da buğulama yapılarak tüketilebilir. Isırgan otunun içerisinde A,C,protein ve demir vitaminleri yüksek oranda bulunur.

Isırgan Otu Zayıflatır Mı ?

Isırgan otunun kilo vermeye yardımcı bir etkisi vardır. Kan şekeri seviyesini düzenleyerek, metabolizmayı hızlandırır. Kaslarda birikmiş olan, zararlı toksinlerin dışa atılımını kolaylaştırır. Bol su ile tüketmek ısırgan otunun zayıflatmaya olan etkisini arttırır.

Çocuklar Isırgan Otu Kullanabilir Mi ?

Isırgan otu, astım tedavisinde etkili olduğundan dolayı, özellikle 6-12 yaş arası çocuklarda kullanımı yaygındır. Doz ayarlanmasının doktor gözetiminde yapılması gerekmektedir. Doktor bakımında kullanıldığında güvenli ve etkili bir tedavi şekli olacaktır. Özellikle çocuklarda alerjik bir durum olup olmadığı takip edilmelidir.

Isırgan Otunun Zararları

  • Hamile ve emziren kadınların mutlaka doktora danışması gerekmektedir. Adet döngüsünü değiştirip, rahim kasılmalarına etki ettiği için düşük tehlikesi yaratır.
  • Diyabet hastalarının ve diyabet adaylarının kan şekerini etkilediğinden dolayı, doktor kontrolünde kullanması ve gerekli takibinin de yapılması gerekmektedir.
  • Kan basıncını artırıcı etkisi vardır. Bu sebeple yüksek tansiyon hastalarının tüketirken dikkat etmesi gerekmektedir.
  • İdrar söktürücü özelliğinin yüksek olmasından dolayı, idrar yolu enfeksiyonu sebebiyle antibiyotik kullananlar ve idrar yollarıyla ilgili ilaçlı tedavi görenlerin de doktor kontrolünde kullanması gerekmektedir.
  • Isırgan otu kapsülleri reçetesiz satılmasına rağmen kullanılmadan önce mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı