yandex
GenelSağlık ve Spor

Psikiyatrist Ve Psikolog Farkı Nedir ?

Psikiyatrist Ve Psikolog

Psikiyatrist Ve Psikolog Farkı Nedir ? Halk arasında sürekli karıştırılan ikili olan psikolog ve psikiyatrist kavramları büyük benzerlikler göstermekle birlikte belirli konularda ayrışırlar. Yaşadığımız çağ içerisinde beden sağlığımızı korumak kadar ruh sağlığımızı korumak da günden güne zorlaşıyor. Bireyler başları ağrıdığı için doktora hemen giderken ruhsal bir sıkıntı olduğu halde doktora gitmeyi veya bu konuda yardım almayı reddediyorlar. Oysaki ruhumuzun da bedenimiz kadar tedavi olmasına ve ara sıra dinlenmesine ihtiyacı vardır.

Kime İhtiyacınız Var? Psikiyatrist Mi ? Yoksa Psikolog Mu

Ruhsal sıkıntılarınızın kaynağını bulup bunu çözmek istediğinizde psikiyatriste mi gidilmeli yoksa  psikoloğa mı ?

Her şeyden önce aralarında fark olduğunu bilmemiz gerek. Basitçe, psikiyatristler ilaç yazma yetkileri olan ve tıp fakültesinden mezun olan doktorlardır. Oysaki psikologlar doktorluk eğitimine sahip değillerdir. İlaç yazma yetkileri bulunmamaktadır.

Önceden hiç psikoloğa veya psikiyatriste gitmediyseniz ve çok ciddi bir sorununuzun olmadığını düşünüyorsanız bir psikolog ile ruhunuzu gözlemleyebilirsiniz.

Psikiyatrist Ve Psikolog Farkı Nedir
Psikiyatrist Ve Psikolog Farkı Nedir ?
  • Psikolog ve psikiyatristler arasındaki en belirgin fark almış oldukları eğitimlerdir.
  • Psikiyatristler tıp fakültelerinden mezun olup uzmanlıklarını alırlar, psikologlar ise psikoloji bölümünden mezun olup unvan alırlar.
  • Psikiyatristlerin ilaç yazma yetkileri vardır. Psikologlar ise tıp eğitimi görmedikleri için reçete yazamazlar, psikiyatristler tarafından düzenlenen ilaç tedavisine müdahale etme yetkileri yoktur.
  • Psikologlar ve psikiyatristlerin ortak bir noktası elbette vardır. Her iki meslekte de zihinsel ve duygusal sıkıntılar yaşayan bireyler tedavi edilmektedir. Ruh sağlığı hastalıklarının temelini oluşturan bu iki alanın ortaklaşa çalışması sonucu iyileşme meydana gelecektir.
  • Eğer ciddi anlamda biri ile görüşmek istiyorsanız bu öncelikle bir psikolog olmalıdır.
  • Psikoloğa gittiğinizde ise verimli bir sonuç alabilmek adına içinde bulunduğunuz durumu, olayları törpülemeden; olduğu gibi ve hissettiğinizin dışına çıkmayacak bir biçimde anlatmanız oldukça önemlidir. Uzmanlar sizi tedavi etmek için orada bulunuyorlar. Bu yüzden onlardan asla çekinmeyin. Bu ilk başta zor gelebilir. Fakat zaman geçtikçe bir yabancıyla özellikle alanında başarılı bir yabancıyla konuşmanın size katacakları sayesinde tedavinizi kısa sürede ve olumlu bir şekilde tamamlamış olacaksınız.
  • Eğer psikolog sizin anlattıklarınızdan sonra ilaç tedavisi görmenizi düşünürse en yakın zaman içerisinde bir psikiyatrist doktora gitmeli ve tedavinizi her iki alandan da devam ettirmelisiniz. İlaç tedavisine gerek olmadığını düşünüyorsa belirli aralıklarla gideceğiniz seanslara psikoloğun önerdiği şekilde gitmelisiniz.
Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı