yandex
Sağlık ve Spor

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun Fıtığı Tedavisi

Boyun Fıtığı Nedir? Boyun fıtığı zorlanmalar, travmalar, yaşlılığa bağlı diskin su kaybetmesi sonucu disklerde aşınma ve fonksiyon kaybı meydana gelir. Diskin dış tabakasının aşınarak veya yırtılarak içindeki sıvının omur ve sinir aralıklarına sızması bu oluşan döngüye boyun fıtığı ( disk hernisi ) denir. Disk kendi özelliğini zamanla kaybeder ve kireçlenme yapar. Sonra etrafında bulunan tüm sinirlere baskı uygular.

Bu olay sonunda boyun fıtığına özgü belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Boyun fıtığının en büyük sebeplerinden biri boynu uzun süre hareketsiz tutmak ve uzun bir süre aynı noktaya bakarak hareketsiz durmak, televizyon, bilgisayar karşısında uzun süre oturmak, egzersiz uygulamamak, klima karşısında durmak gibi birçok neden sayılabilir. Boyun fıtığında bir diğer önemli nokta da ailedir.

Kişinin ailesinde boyun fıtığı var ise kendisinde de ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksektir. Boyuna alınan darbe ve kazalarda boyun fıtığına yol açmaktadır. Bu sebepler olmadan boyun fıtığı karşımıza meslek hastalığı olarak da çıkabilir. Şoförlerde, ev hizmetlerinde çalışan kadınlarda, bankacılarda ve uzun süre bilgisayar kullanımı gerektiren birçok meslekte boyun fıtığı hastalığı oldukça sık görülmektedir.

Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

boyun fıtığı tedavisi

Boyun fıtığı rahatsızlığı günlük yaşamda yapacağınız tüm işlerde sizi oldukça zorlayan ve bazen baş edilemeyen ağrılara neden olan bir rahatsızlıktır. Gelelim belirtilere;

1- Kollarda incelme
2- Reflekslerde azalma
3- Kollarda güç kaybı
4- Kollarda karıncalanma
5- Kollarda his kusuru ve uyuşma
6- Boyun, sırt, kol ve omuzlarda ağrı
Boyun ağrısı şikâyeti toplumda çok sık görülür. Bunun en büyük sebebi ise boyun fıtığıdır. Boyun fıtığı genelde 5. Ve 6. Omurlar arasında görülür. Daha az şikâyet edilen kısım ise 6. Ve 7. Omur arasıdır. Bunun nedeni ise bu omurların fazla hareketli olması ve strese çok daha fazla maruz kalmasıdır.

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır

İlk olarak tedaviye hastanın eğitimi ile başlanır. Hastaya doğru oturma pozisyonları öğretilir. Tedavi süreçlerinde hastalara lokal ısı tedavisi uygulanır ve bu hastayı tedavi bakımından oldukça iyi etkiler. Ağrı kesici ve kas gevşetici ile ilaç tedavisi uygulanır. Düzenli bir program yazılarak fizik tedavi alınır. Boyun fıtıklarının birçoğu ameliyata gerek kalmadan iyileşir. Hasta ileri derece de ve herhangi bir tedavi yöntemine cevap vermiyor ise boyun fıtığı ameliyatı doktor kararı ile yapılır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı