yandex
Sağlık ve Spor

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet

Ketojenik Diyet Nedir? Son zamanlarda oldukça popüler olan beslenme biçimlerinden bir tanesi de ketojenik diyet eski zamanlarda yalnızca bazı hastalıkların tedavisini desteklemek amacı ile uygulanırken günümüzde zayıflama amacı ile uygulanmaya başlanmıştır.
Temeli diyetle alınan enerji ve besin ögelerinin  dağılımı  diğer diyet programlarına oranla oldukça farklı olan ketojenik diyetlerde karbonhidrat seviyesi oldukça düşük protein orta seviyede ve yağ içeriği oldukça yüksek seviyededir. Bu sebeple genelde diyetlerde yasak olan bir beslenme programından oluşmakta olan ketojenik diyetler bu neden ile de popülerliğini fazlasıyla arttırmıştır.
Ketojenik diyet  diyetin yanı sıra birçok  hastalığın tedavisini olumlu yönde etkilemektedir. Bunun yanı sıra bazı hastalıkları da beraberinde getirebilir bu tamamıyla içeriği ve kişi metabolizması ile alakalıdır. Bu sebep ile ketojenik diyet yapan kişiler sürekli olarak doktor takibi altında olmalıdır.

Ketojenik Diyet
Ketojenik Diyet

Ketojenik diyet listesi neler içerir?

Ketojenik diyet liste ve programının içeriği diyetin yağ karbonhidrat ve protein içeriği oranına göre değişiklik gösterebilir. Genel de 4/1 Ve 3/1 tercih edilmektedir.
Diyet içerisinde belirlenen protein tercihi yumurta, beyaz ve kırmızı et ve balıktan alınabilir. Sağlıklı ve dengeli yapısı ile ketojenik diyetlerde yumurta mutlaka tercih edilmelidir. Diyette karbonhidrat alımı vardır fakat bu ekmek, tahıllar  ve unlu mamullerden  karşılanamaz. Ana öğünlerde krema veya soslarla karıştırılmış salatanın yanına et, tavuk veya balık gibi protein kaynakları tercih edilebilir. Ara öğünlerde yoğurt tercih edilebilir.

Diyet içerisinde ki yiyecekler oldukça az olduğu için 3 ana 1 ara öğün olmak üzere toplam 4 farklı öğüne  bölünür. Elde var olan ketojenik diyet örneği üzerinde günün protein, karbonhidrat ve yağ oranının asılmaması şartı ile diyette besinler arası değişiklikler yapılabilir. Eğer sizler de ketojenik diyet uygulamak istiyorsanız ilk yapmanız gereken bir sağlık kuruluşuna başvurmak.

Diyetisyen ve doktor bakımından  geçtikten sonra hazırlanan programı uygulamanızda herhangi bir engel teşkil edecek bir durum yok ise muayenelerinizi  aksatmamak kaydı ile planlı ve kontrollü bir şekilde sizin için hazırlanmış olan diyeti uygulamaya başlayabilirsiniz. Doktor kontrollerini ve diyetisyen programlarınızı aksatmayın.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı