yandex
Sağlık ve Spor

Çocuklar, Kimyasallara Daha Az Toleranslıdır!

Çocukların Maruz Kaldığı Kimyasallar

Çocuklar, Kimyasallara Daha Az Toleranslıdır! Çocuklar sadece küçük yetişkinler değildir. Organlarının, sinir sistemlerinin ve bağışıklık sistemlerinin erken gelişim aşamaları, daha yüksek hücre bölünmesi oranları ve düşük vücut ağırlıkları, pestisit maruziyetine karşı duyarlılıklarını artırır. Olgunlaşmamış organlar ve diğer gelişen biyolojik sistemler, toksik kirletici maddelere karşı özellikle savunmasızdır. Dahası, pestisitler küçük çocukların yağlı dokularında daha yoğun hale gelebilir çünkü toplam vücut ağırlığının yüzdesi olarak yağları yetişkinlerinkinden daha düşüktür.

Çocuklar, Kimyasallara Daha Az Toleranslıdır!
Çocuklar, Kimyasallara Daha Az Toleranslıdır!

Ulusal Bilimler Akademisi Ulusal Araştırma Konseyi’nin bir raporu, çocukların uzun vadede düşük düzeyli maruziyetlerden pestisitlere kadar sağlık etkilerine yetişkinlerden daha duyarlı olduklarını göstermiştir. Hayvan çalışmaları, gençlerin toksik kimyasalların etkilerine daha duyarlı olduklarını da göstermektedir. Bir dizi pestisit de dahil olmak üzere 269 ilaç ve toksik madde incelendiğinde, ölümcül dozun vakaların % 86’sında yetişkin kemirgenlere göre yenidoğan kemirgenlerde daha düşük olduğu bulundu.

Çocuklar Pestisitlere Büyüklere Nispeten Daha Fazla Maruz Kalır

Çocuklar Pestisitlere Büyüklere Nispeten Daha Fazla Maruz Kalır
Çocuklar Pestisitlere Büyüklere Nispeten Daha Fazla Maruz Kalır

Pestisit toksisitesine karşı daha savunmasız olmanın yanı sıra, çocukların davranışları ve fizyolojisi, yetişkinlere göre daha fazla pestisit maruziyeti alma olasılıklarını artırır. Örneğin, pestisitlere önemli ölçüde maruz kalma, insan vücudundaki en büyük organ olan deri yoluyla gerçekleşir ve çocuklar, yetişkinlere göre boyutlarına göre çok daha fazla cilt yüzeyine sahip olurlar. Çocukların zeminler, çim alanlar ve oyun alanları ile artan teması da maruz kalmayı artırır. Parmaklarını ve diğer nesneleri ağızlarına sokan çok küçük çocuklar daha da fazla maruz kalabilirler. Son olarak, çocuklar için solunum bölgesi genellikle pestisitlerin zemin yüzeyleri rahatsız edildikten sonra havaya yeniden asıldığı zemine daha yakındır.

Çocuklar Ayrıca Toz ve Halıdaki Pestisit Kalıntılarına da Maruz Kalırlar

Çocuklar Ayrıca Toz ve Halıdaki Pestisit Kalıntılarına da Maruz Kalırlar
Çocuklar Ayrıca Toz ve Halıdaki Pestisit Kalıntılarına da Maruz Kalırlar

Pestisitler havayı, toprağı, yiyeceği, suyu ve yüzeyleri kirletmesine rağmen, çocukların pestisitlere maruziyetini incelemek için tasarlanan araştırmalar, en fazla kimyasalın ve en yüksek konsantrasyonların genellikle ev tozunda bulunduğunu göstermektedir.

Halılar, iç mekanlara püskürtülen böcek ilaçları için uzun vadeli rezervuar görevi görür. Evlerde halı tozundan pestisit maruziyetini değerlendiren bir araştırma, aynı konutlarda toplanan hava örneklerinde normal olan 7,5’e kıyasla halı tozu örneklerinde bulunan ortalama pestisit sayısının 12 olduğunu buldu. Ayrıca örneklenen tüm konutlarda halı tozunda havada tespit edilmeyen 13 pestisit bulundu. Nörotoksik bir böcek ilacı olan Diazinon, test edilen 11 halıdan dokuzunda tespit edildi.

Tozdaki kalıntıların tamamı pestisitlerin kapalı alanda kullanımından kaynaklanmamaktadır. Bir çalışma, 2,4-D ve dikamba kalıntılarının ayakkabılarla dışarıdan gelebileceğini gösterdi. Çim alanlar ve halılar da dahil olmak üzere işlem görmemiş alanlar bile ilaç püskürtmesinden sonra 2,4-D seviyeleri göstermiştir – büyük olasılıkla uygulama sırasında sprey kaymasının bir sonucudur. Araştırmacılar, 2,4-D kalıntılarının ev tipi halı tozunda bir yıl kadar uzun süre kalabileceğini tahmin ediyor.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı