yandex
Sağlık ve Spor

Göz Tansiyonu Körlüğe Davetiye Çıkarıyor

Göz Tansiyonu Nedir

Göz Tansiyonu Körlüğe Davetiye Çıkarıyor Körlüğe neden olan hastalıklar arasında 2. Sırada göz tansiyonu bulunmakta. Diğer adı glokom olan göz tansiyonu oldukça sinsi ilerleyen ve uzun süre fark edilemeyen bir hastalık. Göz tansiyonun en büyük belirtisi şiddetli baş ağrısı. Çoğunlukla bu baş ağrısını bireyler migrenle karıştırıyorlar. Bu sebeple doktora gitmediğiniz takdir de sonuçları körlüğe kadar gidebilmekte.
Glokom hastalığı, dünya üzerinde 6 milyonu görme engelli olan yaklaşık 70 milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor. Sık sık kamu spotu düzenlenerek vatandaşların bu konu da daha bilinçli ve dikkatli olmaları sağlanmaya çalışılıyor. Türkiye’de de azımsanmayacak derece de glokom hastası bulunuyor. 2.5 milyona yakın kişinin glokom hastası olduğu tahmin ediliyor. Muayeneye giden her 4 hastanın 1’inde glokom teşhis edilerek ivedi şekilde tedaviye başlanıyor. Telafisi olmayan bir şekilde görme kaybına neden olan göz tansiyonu çoğunlukla sinsi bir şekilde ilerliyor ve bu sebeple geç tanı konularak tedavinin başlanmasında geç kalınıyor.

Göz Tansiyonu
Göz Tansiyonu

Tesadüfen Tanı Konuyor

İki çeşit glokom hastalığı bulunuyor. İlki açık açılı glokom olarak geçen ve en sık rastlanan tür. Bu glokom tipinde hastalar genellikle başka bir rahatsızlık için göz doktoruna gelmekteler. Göz muayenesi sonucu da göz tansiyonu olduğu ortaya çıkmakta. Hastaların büyük bölümü 40 yaşının üzerinde ve görme bozuklukları başladığında göz doktoruna başvuruyorlar. Böylece glokom tanısı konmuş oluyor.
Diğer glokom tipi olan dar açılı glokomda ise hastalar sıklıkla migren ile karıştırabiliyor. Bunun sebebi migrenle benzer şiddetli baş ağrıları göstermesi. Hastalar migren olduğunu zannederek doktora başvurmadığı takdirde ilerleyen sürelerde körlüğe yol açabiliyor. Glokomda en büyük etken erken tanı olmakta. Gözün görme yetisinin kaybolmaması için erken tanı çok önemli.

Genetik Yapılarla Aktarılabiliyor

En sık görülen açık açılı glokom diğer adıyla sinsi glokom, daha önceden anne, baba, kardeşler de tanı konulmuşsa diğer aile bireylerinde de açık açılı glokom olma olasılığı 5 kat daha fazla oluyor.
Daha az görülen dar açılı glokom ise kadınlarda ve yüksek hipermetrop kişilerde kendini daha sık belli etmekte.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı