yandex
Sağlık ve Spor

Corona Virüsü Nedir?

Corona Virüsü

Corona Virüsü Nedir? Son 3 aydır 2019-nCov, COVID19, Corona virüsü gibi isimleri sıkça duyuyoruz. Tüm dünyayı kasıp kavurmakta olan bu corona virüsünü yakından tanıyalım.
Yeni tip corona virüsü, coronavirüs ailesinin 2019 yılında çıkmış olan üyesidir. Corona virüsler, hayvanlarda yaygın olarak, insanlarda ise orta düzey yaygınlıkta görülmektedir. Corona virüsler, insanlarda solunum yolları sorunlarına yol açmaktadır. Nezle, grip gibi basit olarak geçebilir veya zatürreye sebep olabilirler. Corona virüsünün 2019 yılında çıkmış olan yeni tipi hariç diğer tipleri rahatlıkla tedavi edilmektedir.
COVID19 ise 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmıştır. 2020 Ocak ayında ise durdurulamaz bir yayılım başlamıştır. İlk olarak ani ölüm ve bayılmaları içeren videolarla dünya bu virüsü tanıdı. Corona virüsü solunum sıkıntıları yaşatarak bazı bünyelerin aniden yere düşüp bayılmasına neden olabiliyor. İşte bu ani düşüşler, insanlarda çok büyük bir paniğe neden oldu. Çin’de insanlar marketlere akın ederek stoklar yapmaya çalıştılar. Bunun sonucunda ise market rafları tamamen boşaldı. Çin hükümeti, virüsün yayılımını önlemek amacıyla başlangıçta Wuhan kentini, ardından durmayacağını anlayınca komple Hubei eyaletini karantinaya aldı. Hubei eyaleti dışında da vakaların görülmesiyle birlikte, karantinada geç kalındığı ve karantinanın delindiği anlaşılmış oldu. Şuan Corona virüsünün net bir tedavisi bulunmamaktadır.


Corona Virüsü Dünyaya Nasıl Yayıldı?

Şuanda dünyada 180.000’in üzerinde vaka bulunmaktadır, bunların sadece 80.000 küsürü Çin’dedir. Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü Corona virüsünün merkezinin Çin’den Avrupa’ya kaydığını söylemiştir. Yani, virüs şuanda Avrupa’dan dünyaya yayılmaktadır. Peki bu yayılımın sebebi ne?
Virüsün Çin’deki yayılımının patlama noktası olan Ocak sonu, Şubat başlangıcı Çin Yeni Yılı nedeniyle tatildi. Bu tatilde insanlar hem ülke içi, hem ülke dışı ziyaretlerde bulundular. Virüsün Avrupa’ya geçişi ise bu şekilde oldu. Tek bir taşıyıcı bile, 14’ten fazla insana aynı anda virüsü bulaştırabiliyor. Bu 14 insanın da, başka 14 insana bulaştırdığını düşünürsek bu üstel bir artış demektir. Sonucu ise, şuan gördüğümüz gibi Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamının vakalarla boğuşması.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı