yandex
Sağlık ve Spor

Genital Siğil Nedir ?

Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınlarda ya da erkeklerde görülen genital siğil, HPV virüsünün sebep olduğu ve cinsel yollarla bulaşan bir hastalıktır. Günümüzde cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır. Erkeklerde de kadınlarda da görülen viral bir hastalıktır. HPV  virüsünün bilinen ikiyüz’den fazla hali bulunmaktadır. Bunlardan sadece 40 tanesi genital siğillere neden olmaktadır. Genital siğile yol açan ve en yaygın olan tipi HPV 6 ve HPV 11 virüsüdür.

Kadınlarda aynı anda başka HPV tipleri de görülebilir. Bu yüzden Pap Smear ile kontrol belli  çok önemlidir. Genital siğiller, deride lekeler şeklinde görülebileceği gibi, açık ve ya koyu kahverengi kabarcıklar şeklinde de görülebilir. Ayrıca tek görüleceği gibi yan yana birden fazla siğil de görülebilir. Buna halk arasında karnabahar görüntüsü denilmektedir. Genital siğilleri çoğu zaman et beni zannedenler olur. HPV vücuda ilk girişte etki oluşturmaz ve genelde ilk sene içinde  belirti göstermeye başlayabilir. Hemen belirti oluşmasının sebebi de, bağışıklığı  etkilemisi olarak açıklanmaktadır. Öyleyse, belirti göstermediği zamanlarda başkalarına bulaşıyor mu? Evet, ne yazık ki ister belirtisiz bulaşma ihtimalinin  yüksekliği anlatılmaktadır. Bu sebeple virüsün ne zaman bulaştığı ya da kim tarafından bulaştığı sorularına yanıt alınamıyor. Fakat ne kadar erken teşhis edilirse, tedavinin olumlu sonuçlanması da kolay ve başarılı oluyor.

Genital siğiller için üç çeşit tedavinin mümkün olduğu bilinmektedir. Bunlar, çeşitli kremler, yakma yöntemleri ve cerrahi işlemlerdir.

Genital Siğil (HPV) Nasıl Bulaşır?

Genital Siğil (HPV) Nasıl Bulaşır
Genital Siğil (HPV) Nasıl Bulaşır
  • Cinsel yolla bulaşabilir.Birleşimin kondomsuz yapılması, ya da kondomun örtmediği kısımlara dokunma şekli ile bulaşabilir.
  • HPV ile efekte olmuş bir derinin, genital bölgeye dokunması ile bulaşabilir.
  • Çok nadir görünse de oral cinsel ilişki yolu ile bulaştığı da bilinmektedir.
  • HPV, her insanda genital siğil oluşturmaz fakat bu kişinin taşıyıcı olduğu gerçeğini değiştirmez. Bu sebeple taşıyıcı, çok rahat virüsü başkasına bulaştırabilir.
  • HPV taşıyan anneler maalesef gebelik döneminde bu virüsü bebeklerine aktarırlar.
  • Genital siğil, öpüşmek, el ele tutuşmak, aynı eşyaların kullanımı ya da aynı tuvalet kullanımı ile kesinlikle bulaşmaz.

Genital Siğil (HPV) Risk Grupları Kimlerdir?

  • Çok partnerle korunmasız cinsel ilişki yaşayan kişiler,
  • Cinsel yollarla bulaşan başka hastalıklara sahip olan kişileri,
  • Erken yaşlarda cinsel ilişkiye başlayan bireyler,
  • Bağışıklık sistemi düşük olan bireyler ya da kemoterapi gibi tedavi alan kişiler HPV risk grubunda bulunmaktadır.

Genital Siğil (HPV) Belirtileri Nelerdir?

HPV’nin neden olduğu genital siğiller, toplu iğne başının büyüklüğünde olup, kabarcıklı ve pütürlü bir görünümdedir. Çok fazla oluşum gösterdiğinde karnabahar görünümünde olurlar. Deri ile aynı renkte yada kahvemsi de olabilirler. Ağrı veya acı yaratmazlar fakat zaman zaman kaşıntılı olabilirler. Çok nadir olarak görünse de oral ilişki yapılmışsa, ağız ve boğazın içinde de görünebilir. Kadınlarda ve erkeklerde görülen yerler, değişiklik gösterebilir. Kadınlarda vajinal akıntı, yanma, kaşıntı belirtileri arasında gösterilebilir.

Kadınlarda HPV Görülen Bölgeler

  • Vulva yani genital bölge dışı
  • Vajinanın iç bölgesi ya da çevresi
  • Kasık bölgesi yani genitalin iç uylukla buluştuğu noktada
  • Rahim ağzı bölgesinde görülebilir.

Erkeklerde HPV Görülen Bölgeler

  • Penis
  • Testisler
  • Kasıl bölgesi
  • Bacak arası ya da anüs bölgesinde görülebilir.

Genital Siğil (HPV) Tanısı Nasıl Konulur?

Genital Siğil (HPV) Tanısı Nasıl Konulur?
Genital Siğil (HPV) Tanısı Nasıl Konulur?

Genital siğiller, Dermatologlar (Deri Hastalıkları Uzmanı), Üroloji, Genel Cerrahi ya da Jinekoloji (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları) tarafından muayene ile tespit edilir. Ağız ya da boğazda oluşan siğiller için mutlaka Kulak Burun Boğaz Doktoruna muayene olmak gerekmektedir. Tespit edildikten sonra mutlaka test yapılması gerekmektedir. Bu testler sadece kadınlara yapılmaktadır. Erkeklere yapılacak bir HPV testi bulunmamaktadır. Yapılacak testler:

Pap Smear Testi

Jinekoloji uzmanı tarafından genital muayene esnasında özel bir spatula ile vajina girişinden örnek alınarak yapılır. Bu işlem ağrısız bir işlemdir. Bu test ülkemizde 30 yaş üstü kadınlara yapılmaktadır.

HPV DNA Testi

Eğer Pap Smear Testi pozitif çıkmış ise uygulanmaktadır. Uygulanma amacı, HPV’nin kansere neden olup olmayacağının araştırılmasıdır.

Kolposkopi

Vajina, vulva ve serviksin özel ışıklı bir büyüteç ile incelenmesi işlemidir.

Servikal Biyopsi

Genital Siğil (HPV) Korunma Yolları Nelerdir?

  • Cinsel ilişki esnasında mutlaka kondom kullanın.
  • HPV tedavisi görürken kesinlikle cinsel ilişkiye girmeyin.
  • HPV aşısı hakkında bilgi alın ve mutlaka aşı yaptırın.

HPV Aşısının Önemi

HPV aşısı, tüm dünyada kullanılmaktadır. Ayrıca tüm rahim  kanserlerinde çok yüksek oranda  koruyucu olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Dokuz yaşından sonra herkese vurulması gereken HPV aşıları, kırk beş yaşına kadar uygulanabilir.

HPV Başka Bir Hastalığa Yol Açar mı?

Rahim ağzı kanseri, anüs kanseri, ağız kanseri ve penis kanseri HPV ile oluşan kanser türleridir.

Genital Siğil (HPV) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genital Siğil (HPV) Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Genital Siğil (HPV) Tedavi Yöntemleri Nelerdir

HPV’nin vücuttan tamamen atılabileceği bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ama kendiliğinden geçen genital siğiller de bulunmaktadır. Ama bu tamamen şanstır. Kendiliğinden geçmesini beklemek yanlıştır. Bu sebeple hemen sağlıkçıya danışılmalı ve uygun tedavisi gerçekleştirlmelidir.

Kremler

Kremler, kimyasal ilaçlardır ve siğilleri yakarak tedavi etmektedir. En sık kullanılan bu yöntemde özellikle imiquimod içeren kremlerin bağışıklı sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Kremler genital bölgeye sürüldükten sonra belli bir süre cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir. Podofilin ve podpfilox kremlerde genital siğillerin tedavisinde kullanılır. Fakat bu kremler genital organın içine sürülmez

Kriyoterapi

Atestezi gerektirmeden, sıvı nitrojen püskürtülerek dondurulmasını ve dağıtılmasını sağlayan bir işlemdir.

Elektrokoterizasyon

Cerrahi İşlem

Genel anestezi sayesinde, siğiller bir bir temizlenir. Buda kesin yöntem değildir. Çünkü taşıyıcılık ömür boyu devam etmektedir. Bu siğillerin tekrar çıkabilme ihtimalini doğurmaktadır.

Genital Siğil (HPV) Doğal Tedavisi Var mıdır?

Bununla ilgili her hangi bir bilimsel çalışma bilgisi bulunmamaktadır. Yani özetle, genital siğiller doğal yöntemlerle evde tedavi edilemez.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı