yandex
Sağlık ve SporYaşam Tarzı

Vücut Farkındalık Terapisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Az Efor Kaliteli Hayat

Vücut Farkındalık Terapisi Nedir? Nasıl Yapılır? “Daha tutarlı, güçlü ve güvenli olduğumu hissediyorum” diyor vücut farkındalık terapisini deneyimleyenler. Öyle ki bu deneyimi hayatının dönüm noktası sayanlar bile var. Kişinin yaşam kalitesine yukarı doğru ivme kazandıran bu terapi biçimini mercek altına aldık.

Şehir hayatı ve gündelik yaşam problemlerinin getirdiği stres, fiziksel aktivitenin azalması ve zihnin sürekli meşguliyeti gibi birçok olumsuz faktör iç dengemizin bozulmasına ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Bedende gerilime bağlı olan fiziksel belirtiler ise çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabiliyor. Burada en sık görülen belirti, vücudun belli bir bölgesiyle sınırlı ya da tüm vücutta yaygın hissedilen ağrılar oluyor. Bedensel farkındalık terapisiyle tanışmış olanlar ise hayat yolundaki zorlayan süreçleri neredeyse sıfır hasarla atlatıyor.

Az Efor Kaliteli Hayat

Az Efor Kaliteli Hayat
Az Efor Kaliteli Hayat

Bedensel farkındalık terapisinde temel amaç, kişinin kendi vücudunun motor ve duyusal her iki boyutu ile de temas kurmasını sağlamak oluyor. Konsept, günümüz dünyasında hızla yükselen bir popülariteye sahip.

Farkındalığınız Yeterli mi?

Farkındalığınız Yeterli mi
Farkındalığınız Yeterli mi

Fransızların ünlü fizyoterapisti Jacques Dropsy tarafından geliştirilen bedensel farkındalık terapisi, Doğu  ve Batı  geleneklerinin karışımıyla  oluşturulan egzersiz ve hareketleri ile  kendini öne çıkıyor.

Kendimizi sürekli meşgul bulmak, hayatın akışına kapılıp özen göstermeden yaşamak farkındalığımızın yeterli olmadığına işaret ediyor. Uzman Fizyoterapist Ceren Derya Kıratlı’ya göre bedensel farkındalık da tam olarak bu noktada devreye giriyor. Çünkü vücut farkındalığının yetersiz olması sakarlık, koordinasyon bozukluğu ya da yeni becerilerin geliştirme süresinin uzamasına neden oluyor. Vücut farkındalığına sahip olmak ise yaşam kalitesi ve ağrı eşiği üzerinde son derece olumlu etkilerde bulduğu bilinmektedir.

Peki Süreç Nasıl İşliyor?

Kişiye bedenini dinleme, empati, hissetme ve kendini ifade edebilme becerileri kazandıran bedensel farkındalık terapisi altı aşamada işliyor. Kendi bedenini keşfetmekle başlayan süreç, özel egzersizlerle devam ediyor.

Bedeni Tanımak: Bedeni deneyimlemek ve yaşamak için duyularımızı okumayı öğrenmek, onlara dikkat etmek gerekiyor. Bu nedenle bu teori, bedenimizin bütün bölümlerini düzenli olarak ve sakince gözden geçirmeye yönelik egzersizleri kapsıyor. Ayrıca dikkat, değer ve sevgi vermek konuları üzerine de odaklanıyor.

Gevşeme Teknikleri:  Bu aşamada standart klinik masaj uygulamaları kişilerin daha çok rahatlamasını sağlarken, vücut seklinde geliştirmektedir.Meditasyon uygulamalarının ise telomerler üzerinde hücre yaşlanmasına karşı fren görevi sağladığı bilinen bir gerçek.

Nefes Çalışmaları: Nefesimiz, yalnızca akciğerlerimizi değil aynı zamanda göğüs kafesimiz, omurgamız ve tüm bedenimizi etkileyen bir akış halinde işliyor. İçimizde hissettiğimiz her duygu belli frekanslara sahip olup vücudun farklı bölgelerinde etki gösteriyor. Örneğin; hüzün akciğerde, korku böbrekte, öfke karaciğerde, telaş/kibir/acımasızlık duyguları kalpte, endişe mide ve dalak üzerinde negatif etki yaratıyor. Nefes alıp vermemizle hareketlenen göğüs kafesimiz omurgaya bağlı oluyor ve bu bağlantı omurgada da bir hareketlenmeye neden oluyor. Göğüs kafesimizin ne kadar esneyebileceği ise omurganın sağlığıyla bağlantılı olduğundan nefes egzersizlerinin yanı sıra, tüm vücut egzersizleri de aslında büyük önem taşıyor.

Ruhsal ve Fiziksel Denge Eğitimi

Ruhsal ve Fiziksel Denge Eğitimi
Ruhsal ve Fiziksel Denge Eğitimi

Ruhsal ve fiziksel denge birbiriyle son derece yakın ilişki içerisindeki iki kavram. Bu sebeple bedene yapılan yatırım ruh, ruha yapılan iyilik ise beden üzerinde olumlu büyük bir yankı oluşturuyor.

Ses ve Ritim: Süreç içinde egzersizle bütünleştirilerek kullanılıyor. Bununla amaçlanan ise hareket tecrübesiyle iletişim kurmak.

Egzersizler: Kişiye özel egzersiz dizaynı ile tedavi sürecine bireyi dahil etmek için tasarlanmış hareket koordinasyonları, durumları ve yaklaşımları kullanılıyor. Bu sayede beden-zihin bütünlüğü geliştiriliyor. Harekete odaklanma ve yapısal vücut egzersizleri ile bireyin beden imajını geliştirmenin üzerinde duruluyor. Egzersizler oturma pozisyonarı ,ayakta durma ve masaj gibi aktivitelerle şekillendiriliyor. Hareketler genelde basit ve yumuşak olurken, kişinin hayat kalitesi ve alışkanlıklarını geliştirmek amacını taşıyor. Burada fizyoterapist, terapi durumunu günlük yaşam ve ihtiyaçlarla ilişkilendiren bir rehber görevi görüyor.

Yoga, bedeni odak alan psikoterapi, klasik nefes terapisi, egzersiz ve  meditasyon gibi pek çok bilinen disiplin vücut farkındalık terapisi tekniği içinde yer almaktadır.

 Vücut Farkındalık Terapisi Ne İşe Yarar?

Vücut Farkındalık Terapisi Ne İşe Yarar
Vücut Farkındalık Terapisi Ne İşe Yarar

*Denge, duruş ve hareketlerin doğal halinin bedende yeniden geliştirilmesini sağlıyor. Böylelikle bedenin bilinci artarak tedavisi gerçekleşiyor. Egzersiz için motivasyon sağlıyor.

*Sağlık sorunlarının yanı sıra stres yönetimi, sağlığı koruma ve kişisel gelişim alanlarında fayda sağlıyor.

*Beden kontrolünü artırıyor, duygusal ve zihinsel kontrolü de beraberinde geliştirerek kişiyi kendi merkezinde ve dengede tutuyor.

*Bu sayede kendimizle olan ilişkimiz uyum içinde olduğundan çevremizle olan ilişkimiz de uyumlaşıyor.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı