yandex
Sağlık ve Spor

Diyabet Nedir Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Diyabet Nedir

Diyabet Nedir Tedavi Yöntemleri Nelerdir Genel olarak halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet hastalığı Diabetes Mellitus kanda glukoz ( şeker ) normal seviyesinin üzerine çıkması ve buna bağlı olarak normalde içeriğinde şeker bulunmaması gereken idrarda şekere rastlanmasıdır. Farklı çeşitleri bulunan diyabet hastalığı dünya da en çok rastlanan hastalıkların neredeyse başında gelmektedir. Uluslararası Diyabet Federasyonun yapmış olduğu bir araştırma sonucunda her 11 yetişkinden biri diyabet hastalığına sahip. Ve bununla beraber her 6 saniyede bir 1 birey diyabet kaynaklı sorunlar nedeni ile hayatını kaybetmektedir.

Diyabet Nedir
Diyabet Nedir

Diyabet ( Şeker Hastalığı ) Belirtileri Nelerdir?

Diyabet hastalığı nedenleri konusunda yapılmış olan ve hala yapılmaya devam eden araştırmaların sonucunda diyabet hastalığında çevresel ve genetik nedenlerin birlikte rol aldığı sonucuna ulaşılmıştır. Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet olarak iki tür diyabet vardır. Hastalığa sebep olan faktörler bu türlere göre farklılık göstermektedir. Tip 1 diyabet nedenleri arasında çok fazla genetik faktörler rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra kan şekerinin düzenini sağlamakta görev alan insülin hormonun üretimine sebep olan pankreas organını olumsuz etkileyen virüsler ve vücut savunma sisteminin çalışmasına destek olan hücre ve organların aksaklığa yol açması hastalığa sebep olan etmenler arasında yer almaktadır.
Şeker hastalığının çok daha yaygın görülen türü olan Tip 2 diyabetin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Gebelik esnasında gestasyonel diyabet oluşumu ve normalden yüksek ağırlıklı bebek dünyaya getirme
Stres
Hareketsiz yaşam
İleri yaş
Ebeveynlerde diyabet olması
Obezite ( aşırı kilo )

Diyabet ( Şeker Hastalığı ) Tedavi Yöntemleri

Hastalığın türüne göre değişiklik gösterir. Tip 1 diyabette insülin tedavisi uygulanır ve insülinin yanı sıra tıbbi beslenme tedavisi tedavisi uygulanmalıdır. Hastanın diyet listesi doktorun verdiği insülin dozuna göre diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır. Besinlerin içerdiği karbonhidrat miktarına göre insülin dozunu ayarlamak mümkündür. Bu konu da hastalar zorluk çekmezler. Tip 2 diyabetli bireylerde ise tedavi beslenme düzenin doğru bir şekilde sağlanmasının yanı sıra genelde hücrelerin insülin hormonuna karşı direncini arttırmaya veya doğrudan insülin hormonu salgılanmasının arttırmaya yönelik ilaçlar kullanılmasını içerir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı